keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Pihlaja
Vanhatpiiat naimisiin,

vaimo ja koira kotiin


Pihlajaan liittyy kiehtovia taruja ja uskomuksia kansanperinteessä. Yleensäkin eri kulttuureissa on uskottu, että kasveilla, joilla on punaiset marjat tai lehdet, on erityisiä ominaisuuksia.

Erään tiedon mukaan useat vanhatpiiat pääsevät naimisiin kun pihlajissa on paljon marjoja. Karjaonnen varmistamiseksi karja laskettiin ensimmäistä kertaa kevätlaitumelle pihlajasta tehdyn veräjän läpi.

Jos haluttiin estää vaimon karkailu maailmalle, häneltä leikattiin hiustuppo, joka pistettiin seinässä olevaan reikään, joka suljettiin pihlajasta tehdyllä tulpalla. Paitsi vaimoon, keino tepsi myös koiraan. Keinon tehoamisesta miehiin ei tiettävästi ole kokemuksia.

Pyhille pihlajille on viety juhlapäivinä viinaa ja ruokaa. Mikkelinpäivänä, syksyn peltotöiden päätyttyä, puille vietiin mikkelipässin luut. Jossakin juuri poikineen lehmän ensimmäinen maito tai ensimmäiset viljasadon jyvät uhrattiin pihlajalle. Lahjomien tarkoitus oli parantaa karjaonnea ja muutakin hyvinvointia.
Pihlajan avulla on uskottu voitavan pyydystää ainakin sairauksia ja eläviä olentoja sekä poistaa näppylöitä naamasta.
Muinaissuomalaisessa tarustossa Raunia, Ukon puolisoa, on pidetty pihlajan henkilöitymänä. Skandinaavisessa tarustossa pihlaja liitetään myös ukkosenjumala Toriin, joka pelastui pihlajan avulla virrasta.
Kalevala tuntee Pihlajan. "Pyhät on pihlajat pihalla, pyhät oksat pihlajissa, pyhät lehvät oksasissa, marjaset sitäi pyhemmät." Eräänä syynä pihlajan pyhyyteen on mainittu marjan päässä olevaa viisikulmiota. Sitä tiettävästi on pidetty noidanmerkkinä.

Suojelee salamalta,

karkottaa karhun


Tänä vuonna pihlajissa on valtavasti kukkia 
toisin kuin viime vuonna.  Yllä olevassa puussa oli vuosi sitten vain muutama kukkaterttu.

2 kommenttia:

  1. Ihastuttava pihlaja runsaine kukkineen. Kiitos myös tiedoista ja uskomuksista. En noita kaikkia ole ikina kuullut. Pihlajata olen aina tykkännyt se on mielestäni upea puu. Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppas hyvä vaan Raija, netin uumenista löytyy tietoa joka asiasta. Pihlaja on lemppari puuni!

      Poista

Kiitos kun ilahdutit kommentilla! Tervetuloa vastakin!