keskiviikko 20. elokuuta 2014

kaunis mutta myrkyllinen

..olenhan minä tuon tiennyt että kasvi on myrkyllinen, mutta eilen kauhistuin kun luin Kalevassa olleen jutun eri kasvien myrkyllisyydestä. Kielo ei nykytiedon mukaan olekaan niin myrkyllinen kuin on luultu!
Minulla on ollut aitoukonhattu aina! Myös lapsuuteni kotipihassa ja mummolassa sitä oli mutta koskaan ei ole mitään sattunut....


.....hurjaa  ajatella kun linkistä lukee mitä seurauksia voi tulla/tulee jos tätä myrkytärtä menee maistelemaan...


Ukonhatut suojautuvat kasvinsyöjiä vastaan myrkkykoktaililla, joka sisältää muun muassa suvun tieteellisen nimen mukaan nimettyä akonitiinia ja sen lähisukuisia alkaloideja. Erityisen tarkasti kasvi varjelee juurakkoaan, mutta kaikki maanpäälliset osatkin ovat myrkyllisiä. Ukonhattujen myrkyllisyys on tiedetty jo kauan ja niistä tehtyä uutetta on käytetty jo ammoisina aikoina esimerkiksi nuolimyrkkynä. Länsimaisen sivistyksen aamuhämärässä roomalaiset, kreikkalaiset ja arabit osasivat käyttää ukonhattua niin sodankäyntiin, villipetojen hävittämiseen kuin saattaakseen pois päiviltä hankalat aviopuolisot, poliittiset vastustajat ja muutkin vihamiehet.5 kommenttia:

 1. Eli, tuota ei parane mennä salaattiin lisäämään. :)
  Hieno kuva tuo vanhanaikaistettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annan olla kasvin edelleenkin omassa rauhassaan..hui olkoon kumminkin! .)

   Poista
 2. Myrkyllinen on, samoin kuin se sormustinkukkakin, jota ennen käytettiin lääkekasvina. Ne ovat niitä vanhan ajan kasveja, joita taisi löytyä lähes joka pihasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on Pirkko, ainakin ukonhattu on ollut aina suosittu, kai vaatimattomiin oloihinkin tyytyväisenä!

   Poista
 3. Meilläkin on tuollainen pihalla, myrkyllisyydestä en tiennytkään.

  VastaaPoista

Kiitos kun ilahdutit kommentilla! Tervetuloa vastakin!