lauantai 21. joulukuuta 2024

Tiernapojat

                                       ➡    Tiernapojat    

...oli lapsuuteni tärkeä osa jouluaattoa ja pitkälle aikuisuuteenkin.  Silloin pikkukylän muutamat rohkeimmat pojat "pukeutuivat" tiernapojiksi miekkoineen ja tähineen, yhdellä kasvot noettuina. Voi kuinka noloa se oli...koulusta tutut saman kylän pojat kiersivät taloissa  ja siinä sitten piti olla kuin ei oltaiskaan. Esityksiä oli monentasoisia ja jännittävintä oli tunnistaa keitä pojat olivat.  Muistan että kun tuli kohta "menkää ja surmatkaa kaikki.."  se tuntui kyllä aika pelottavalta..

Koulussa tätä esitettiin myös kuusijuhlassa eikä kukaan silloin  kyseenalaistanut Tiernapoikia. Mutta silloin oli silloin ja nyt on nyt ja aika on täysin eri.

 

Tiernapojat eli tähtipojat on vanha kristillinen jouluperinne, laulunäytelmä, jota nuoret pojat alun perin kiersivät taloissa esittämässä. Tiernapoikaesitysten juuret ovat keskiaikaisissa raamatullisia tapahtumia kuvaavissa mysteerinäytelmissä. Kuvaelma perustuu pääasiassa Uuden testamentin Matteuksen evankeliumiin. Se kertoo itämaan tietäjien matkasta Jeesus-lapsen luo sekä kuningas Herodeksesta, joka määrää sotilaansa surmaamaan kaikki pienet poikalapset toivoen siten saavansa hengiltä myös vastasyntyneen Jeesuksen, ”juutalaisten kuninkaan”.

Suomeen tähtipoikaperinne rantautui Ruotsista ja se tunnetaan erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla. Näytelmässä on Herodes, itämaan tietäjistä Murjaanien kuningas, Herodeksen sotilas Knihti ja Mänkki eli tähdenpyörittäjä. Näytelmän kieli on säilynyt vanhahtavana Oulun murteena. Näytelmän lopussa tiernapojat toivottavat hyvää joulua ja pyytävät palkkiota esityksestään. Alun perin esitys ajoittui Euroopassa kolmen kuninkaan juhlaan eli loppiaiseen. Suomalaista tiernapoikanäytelmää on esitetty erilaisissa joulu- ja pikkujoulujuhlissa kouluissa, ravintoloissa, tapahtumissa tai yksityisissä tilaisuuksissa. Oulussa järjestetään perinteistä tiernakilpailua, johon osallistuu nykyisin sekä tyttö- että poikatiernoja.


Iltalehden vuonna 2024 tekemän kyselyn mukaan Tiernapojat ei ole Suomen suurimpien kaupunkien peruskoulujen jouluohjelmissa, eikä ole ollut siellä vuosiin. Näytelmässä on elementtejä, jotka tekevät siitä kristillisen, minkä takia tilaisuutta ei katsota koulun yhteiseksi. Arvostelua on herättänyt myös Murjaanien kuninkaan kasvojen värjääminen mustaksi eli niin sanottu blackface, josta on luovuttu.

3 kommenttia:

  1. Video näkyy kyllä. Olen muuten itsekin ollut joskus tiernapoikaesityksessä, vaikka olenkin tyttö. Hieno ja vanha perinne, joka valitettavasti on jäänyt vähemmälle, kun ollaan niin varovaisia, ettei kukaan vain pahoittaisi mieltään. Tulee mieleen äskettäinen tapaus, jossa lapsen vanhempi alkoi vaatia korvausta siitä, että hänen lapsensa oli vahingossa kuullut uskonnollisperäistä musiikkia koulussa vierailevan orkesterin soittamana.

    VastaaPoista

Kiitos!