Viime kesänä tuli voimaan uusi jätelaki joka velvoittaa omakotiasujatkin kierrättämään biojäteensä. Asun omakotitalossa ja niinpä alkoi pähkäily miten asia hoidetaan. Elokuussa alkoi tapahtumaan kun kolme naapuriamme ilmoitti halukkuutensa meidän huushollin lisäksi kimppakeräykseen. Loistavaa! Biosäiliön paikaksi sovittiin sovussa meidän autotallin vierusta jossa oma sekajätesäiliö on myös.
Olen vuosikausia maanitellut, suostutellut ja yrittänyt perustella kaikin keinoin miehelle kierrätyksen tärkeyttä ja hyötyjä, mutta ei kun ei niin ei. Tarvittiin oikein lakiasetus että tämä suostui edes kuuntelemaan miten kierrätys meillä toimisi. Jätepaperin olemme vieneet aina ennenkin kierrätyspisteeseen mutta nyt sama tehdään muoville (ja sitä tuleekin eniten) kartongille, biojätteelle.. Lasi on vielä kysymysmerkki (miehelle) Tästä seurasi se että sekajätteen tyhjennys voitiin vähentää kerran kuussa tapahtuvaksi sillä kun ennen kaikki pantiin sekajätteeksi niin nyt sitä tulee vain pieni muro-osa entisestä. Kyllä voi ihminen iloita pienestä!
💪👍👍
No hyvä, että laki takoi tolkkua miehen päähän!
VastaaPoistaMuovijätettä tulee kaikkein eniten. Aikanaan, kun täällä alkoi muovinkeräys, niin sekajätteen määrä väheni huomattavasti.
Asun kerrostalossa ja täällä kerätään sekajäte, biojäte, lasi, metalli, paperi ja kartonki.
Lajittelu ja kierrätys on todella tärkeää.
VastaaPoistaMeillä on oma kompostori. Keräyspaperin voi viedä parin kilometrin päähän. Lasi, muovi, metalli ja pahvit (samoin kuin tietysti panttipullot, lääkkeet, paristot ja niin edelleen) pitää viedä 15 km:n päähän, mutta sekin onnistuu. :) Meilläkin on 4 vk tyhjennysväli sekajätteelle.