torstai 8. elokuuta 2024

Yliluonnollistako?

 Varoitus. Ei herkille.

 

Oli synkkä ja myrskyinen yö, tuuli ulvoi talon hatarissa nurkissa ja....

Ei noin, aloitetaanpa alusta. Oli siis aurinkoinen elokuun aamu. 

Nukuin kesäisin kahden nuoremman sisarukseni kanssa kotitalomme vintillä.  Illalla olimme siskon kanssa kuunnelleet    joko  Levyraatia  tai Yleisradion Kahdeksan kärjessä -ohjelmaa.  Uusi tulokas iskelmätaivaalle oli juuri syttymässä kappaleellaan  "East Virginia”  Aloitteleva tähti oli Danny ja loppu onkin historiaa.

Oli siis elokuu ja perjantai kello 5.15.  Äidillä  oli perjantaisin leipomispäivä ja vintillä säilytettiin mm.isoa leivinpöytää.  Heräsin kolinaan vintin päältä, (niinkuin kutsuimme sitä osaa vinttiä) oven takaa ja päättelin että äiti on hakemassa leivinpöytää, mutta näin aikaisin ja  oudon kauan tuntui kolistelevankin?  Nukahdin koska en ole muistanut jälkeenpäinkään mitään muuta.

Seuraava aamu oli lauantai ja olimme nukkumassa vintillä.  Heräsin jälleen kun vintiltä oven takaa kuulin  varovaista kolinaa ja ihankuin tavaroiden siirtelyä, kuulin myös askelia portaissa ja portaitten narinaa. Katsoin kelloa joka oli jälleen 5.15. Kuuntelin peloissani ja herätin kaksi vuotta nuoremman siskoni ja kuiskasin että kuuntele. Hän kuunteli ja kuuli saman kuin minäkin.  Tuijotimme sängystä oven avaimenreikää josko sen läpi näkyisi jotain vilahdusta.. jostain... en muista mitä siskon kanssa mahd.juteltiin ym...

Koitti seuraava aamu ja sunnuntai. Heräsin jälleen ja tiesin kelloon katsomatta että se olisi 5.15. Sama varovainen kolina ja portaitten narina ihankuin joku olisi portaissa.. se kauhu ja pelko oli hirveää. 

Äiti ja isä olivat jo heränneet kun jossain kohtaa aamua menin alakertaan. Aamupalalla kokemani kauhu ja pelko purkautui  hillittömänä itkuna ja sain kerrottua mitä oli tapahtunut ja että en menisi enää vinttiin nukkumaan.

Vanhemmat kuuntelivat,  isä sanoi ettei siellä ketään eikä mitään  ole mutta hän laittaa lukon oveen.  Muutimme kaikki kolme alakertaan nukkumaan mutta minulle jäi tunne että äitikin oli kuullut jotain mutta ymmärrettävästi ei kertonut.

Vintin portaat oli vasten seinää jossa nukuimme ja useana yönä kuulin portaista askelten narinaa ja eräänä aamuna äiti ihmetteli että ihankuin joku olisi avannut eteisen välioven mutta oli jäänyt siihen..

Pelkäsin tämän jälkeen jäädä yksin kotiin ja vinttiin menoa kartoin vuosia..

Tätä tapausta olen kantanut koko elämäni mukanani.  Vuosien saatossa olen muutaman kerran kysynyt siskolta muistatko...Vieläkö sinä sitä muistelet, on vastaus. 

Arvoitukseksi on jäänyt mikä tuo ilmiö oli, ja jos siskoni ei olisi kuullut saman kuin minäkin niin olisin taipuvainen uskomaan että mielikuvitukseni teki minulle ruman kepposen.




 

6 kommenttia:

  1. Huh, olihan tarina. Ymmärrettävästi kolina on jäänyt vaivaamaan, kun sille ei mitään selitystä löytynyt ja muutkin olivat kuulleet saman. Olisiko talon edellinen edesmennyt asukas tullut sinne korjaamaan paikkoja? Jospa päätät uskoa, että näin oli ja hyvä kun sai tavarat mieleisilleen paikoille siirrettyä. Ehkä näin oli ja hän rauhoittui sitten, kun sai hommansa hoidettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotitaloni oli isäni rakentama eikä siellä ollut kukaan asunut ennen meitä, eikä kukaan ollut esim.kuollut tai muutakaan hämärää ollut tapahtunut.

      Poista
  2. No olipa tarina, huh!
    Minä olen aina pelännyt pimeää - pelkään oikeastaan vieläkin jos olen yksin.
    Tuollaisessa tilanteessa olisin ollut niin kauhuissani, että en kyllä tiedä mitä olisin tehnyt. Elokuun aamut noin aikaisin ovat jo aika pimeitä sisätiloissa; vaikka mitään ei kuulisikaan, niin silmät tekee tepposia tuttujen asioiden kanssa. Mutta saati sitten kun kuulee ääniä, joita ei pitäisi kuulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Pöllö. Kai suurin osa ihmisistä ainakin arastelee pimeää, nyt aikuisena ajattelen että maailmassa on paljon todellisempaa pelättävää kuin pimeä, siis normaalioloissa en pelkää yksinkään.
      Muistoissani nuo aamut, -vaikka olikin jo elokuu- olivat hyvinkin valoisia ja juuri se kontrasti on jäänyt mieleen, ulkona kirkas kesäaamu mutta minulla hirveä kauhu. Luullakseni ihmisillä on paljonkin tämäntapaisia kokemuksia mutta hulluksi leimaamisen pelossa vaikenevat.

      Poista
  3. Pääsikö siihen tilaan, mistä kolina kuului, ulkokautta? Jos pääsi, niin siellä saattoi asua joku, jonka täytyi herätä ja lähteä aina samaan aikaan pois, ettei tulisi yllätetyksi. Mielenkiintoinen vintti ja tarina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mielenkiintoisesta analyysistä aimarii. Siihen tilaan josta kolina kuului pääsi kun olisi aukaissut kolme ovea. Ensin ulko-ovi, sitten porstuan väliovi ja porstuasta vintin ovi portaisiin ja vintille.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa.