torstai 15. elokuuta 2024

Repolaisen Violetti

 Repolaisen värihaaste vuorossa Violetti


Violetilla valolla uskotaan olevan parantava vaikutus. Se stimuloi solujemme valoa kerääviä entsyymeitä ja parantaa viottunutta dna:ta. Leonardo da Vinci uskoi, että keskittymisvoima kymmenkertaistui purppuraisessa valossa (esim. maalatun lasin läpi).

------------ ------

Violettia meiltä ei löydy kuin tuo allaoleva Pentikin lasivati ja punasipuleita, niitä

täytyy olla aina.  Jos olisin halkaissut sipulin niin sisältä paljastuisi kauniita violetteja raitoja. 

Mielestäni violetti on vaikeasti määriteltävä väri, lila, sinipunainen ym...

Tumma Violetti.. 

Vaalea violetti, Ukkolaukka

Lasten mielikuvituksen sanotaan kehittyvän paremmin, jos huoneessa on violettia.

Suomessa violetti on edelleen hieman vieras väri - ainakin vieraampi kuin perusvärit sininen, punainen ja keltainen - se ei juurikaan esiinny sanonnoissa. Lila (ranskaksi lilas - syreeni) esitetään usein synonyymina violetille (esim. jotkut sanakirjat eivät tunne lainkaan "violettia", ainoastaan "lilan"), mutta monet mieltävät violetin huomattavasti voimakkaammaksi kuin lilan.


Valkovioletti.. Orvokkeja

Joku huiskula..


 Lila on monen mielestä vaalea violetti, syreenin värinen, hempeämpi väri. Violettia pidetään usein tummasävyisenä, voimakkaana värinä. Purppura viittaa suomenkielessä yleensä punertavanviolettiin. Malva tai mauve - joka alkuaan oli väriainenimi - mielletään usein harmahtavansävyiseksi violetiksi. Vanhempia violettiin vivahtavia suomalaisia sanoja ovat mm. ruotsinlaina kretuliini (gretliini, gredliini) - tai mm. raahen murteella rempseästi retliini. Edelleen monet puhuvat myös sinipunaisesta.

14 kommenttia:

  1. Ihania sinipunaisen sävyjä kuvissasi! 💜
    Haa, violetilla on siis monia hyviä vaikutuksia!
    Minä pidän violetista, liilasta ja kaikista niiden läheisistä sävyistä. Joskus on tosiaan vaikea antaa värille nimi, mutta kauniita ne ovat kaikki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara. Violetin värit käy mutta ällön vaaleanpunainen saa minuta melk.voimaan pahoin. Kukissa sekin väri käy mutta ei vaatteissa eikä sisustuksessa. o)

      Poista
  2. Ehdottomasti joo pitää olla punasipuleita aina jemmassa. Olit kivasti kerännyt tietoa violetista.

    VastaaPoista
  3. Erittäin mielenkiintoiset selostukset! Kiitti. 💜
    Huiskula hauskuttaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ole hyvä. Minua kiinnostaa mitä tiedetään värien merkityksistä..

      Poista
  4. Oooh, nyt tuli niin monipuolinen kattaus violettiä - sekä kuvina, että tiedollista.
    Itse tartun tuohon: "Lasten mielikuvituksen sanotaan kehittyvän paremmin, jos huoneessa on violettia". Työni yksi tavoite on harjaannuttaa lasten mielikuvitusta, joten nyt menee testiin värillinen motivointi. Työhuoneen sisustus onkin sopivasti vaiheessaan... Kiitos!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on varmasti mielenkiintoinen työ, lasten parissa. Se on palkitsevaa ja ihanaa työtä!

      Poista
  5. Jos violetti parantaa lasten keskittymiskykyä, niin miksei se parantaisi aikuistenkin? Pitääkin ympäröidä itsensä violetilla, ja odottaa, että keskittyminen paranee. Minusta violetti on se enemmän sinisävyinen sinipunainen, koska Viola on orvokki ja se on sininen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuotahan vois kokeilla itsekukin paraneeko kesk.kyky jos vaikka yhden seinän maalaisi violetiksi? Mene ja tiedä. Kiitos sinulle.

      Poista
  6. Ihania kukkia, valko-violetti orvokki oli meilläkin, mutta ei oikein viihtynyt, kun on tällainen viherpeukalo keskellä kämmentä emäntä 😂
    Ja tuo retliini - se sana kävi minullakin mielessä, kun kävelin pihalla meidän kukkia kuvailemassa; molemmat hämäläiset mummoni puhuivat retliinistä, ei he mistään lilasta tai violetista puhuneet...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Retliinin minäkin muistan lapsuudestani. Kukissa retliini ja sukulaisensa menettelevät mutta minulla ei enää esim.vaatteissa. Kiitos Pöllö.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa.