tiistai 1. lokakuuta 2024

Värihaaste/Oranssi

 

Tässä vastaukseni Repolaisen värihaasteeseen jossa vuorossa Oranssi.

Sisältä en löytänyt oranssia muutakuin kahdet Fiskarsin oranssit sakset

ja niinpä mennään taas kukilla. 

(nyt muistin että aioin kuvata myös porkkanat)

🍑🍑

Lyhtykoisot kuivumassa


                                                  ☝☝☝☝☝☝

Samettikukkien aika on nyt ohi

👇👇👇👇👇👇👇👇

KRASSI


                💛💛💛💛💛💛💛💛💛
 Kaikille Piristävän Pirskahtelevaa Lokakuuta

Oranssi on saanut nimensä appelsiinilta, ja monissa kielissä tästä väristä ja hedelmästä käytetään edelleen samaa sanaa. Kuten appelsiinista saa paljon C-vitamiinia ja virtaa, toimii myös oranssi väri piristäjänä ja voiman tuojana.

Sanotaan, että oranssi vaikuttaa kaikkein kuumimmalta väriltä. Oranssin on havaittu myös lisäävän ruokahalua. Oranssiin liitetään sellaisia sanoja kuin voima, menestys, viehätysvoima, vetovoima, auktoriteetti ja ilo.

Oranssin värin nimeämiselle ei pitkään koettu tarvetta useissa länsimaalaisissa kielissä. Monet asiat, jotka itse asiassa ovat oransseja (kuten liekit, hiukset jne.) kuvattiin punaisina. Oranssille ei ollut eurooppalaisissa kielissä nimeä ennen appelsiinin (engl. orange) saapumista Eurooppaan noin 900- tai 1000-luvulla arabialaisten kauppiaiden matkassa. Väritermin tunnettavuus kasvoi appelsiinien tunnettavuuden myötä.

Persiankielinen narang ja arabiankielinen ’Naranj’ tulevat sanskriitin sanasta narangah, joka tarkoittaa ”norsujen suosimaa hedelmää”, eli juuri appelsiinia. Myös suomen kieleen oranssi on vakiintunut vasta 1900-luvulla, ja vielä 1900-luvun puolivälinkin sanakirjoissa puhuttiin appelsiininkeltaisesta.

Ensimmäisiä oranssin pigmenttejä olivat luonnon okrat, jotka liikkuivat keltaokran ja punaokran välimaastossa. Kuten kaikki maapigmentit, nämä sävyt olivat melko sameita ja sisälsivät epäpuhtauksia jotka alensivat värien intensiteettiä. Antiikissa käytettiin realgaaria, arsenikkipohjaista mineraalia, josta saatiin oranssia pigmenttiä. Antiikin roomalaiset kehittivät myös lyijypunaisen, joka oli käytännössä punaoranssi väri.

1800-luvun alussa kehitettiin aiempaa hehkuvampi kromioranssi, sitten vielä kirkkaampi kadmiumoranssi ja 1900-luvun orgaanisten synteettisten pigmenttien myötä oranssi väri saatiin lopulta hehkumaan liekehtivän auringon tapaan.

Oranssi väri liittyy myös henkisyyteen. Erityisesti Aasiassa alkunsa saaneissa uskonnoissa oranssi on pyhä väri, jota nähdään mm. buddhalaismunkkien kaavuissa ja joka on myös valaistumisen, eli korkeimman tietoisuuden tilan väri.

Teksti haettu täältä



12 kommenttia:

  1. Ihania oransseja kukkia - lyhtykoisot ovat niin kauniita ja niitä olen jäänyt mökiltämme kaipaamaan, vaikka muuten odotankin, että pääsemme siitä eroon. Toivoa on, ehkä nämä oranssin haasteet kauniit kukat toteuttavat odotuksen viimeinkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siirrä koisoja mökiltä pihapiiriin niin saat nauttia vastaisuudessakin niistä. On ne vaan suloisia lyhtyjä

      Poista
  2. Hienoa kukkaisaa oranssia. Minäkin ihastelin erityisesti lyhtykoisoja, ne ovat kiehtovia ja koristeellisia.
    Kiitos kommentistasi tänään! Yksi syy miksi ihastuin virkkaamiseen (melko paksuilla langoilla) oli juuri se, että se väsyttää ainakin hartioita ja niskaa vähemmän kuin neulominen, ainakin minulla. En myöskään kokenut sen väsyttävän käsiä.
    Tunnelmallista lokakuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on ongemana miten kauniimmin asettelisin lyhdyt kun ovat kuivuneet. Jotenkin asetelmaan mutta miten, ne ovat aika hauraita kuivina

      Poista
  3. Upeita oransseja. Nuo lyhtykoisot ovat suorastaan hurmaavia. Kivaa kun kerroit värin historiasta. Oranssi on minulle iloinen väri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään oranssista, en kirkuvan kirkkaasta mutta sellaisesta murretusta.

      Poista
  4. Nyt tuli isosti tietoa oranssista. Oranssi on kuin piristysruiske. Kuitenkaan en osaa suosia kuvin oranssia, vaikka ties miten se inspiroisi mieltä.
    Ihailen lyhtykoisojasi. Tuovat mieleen jotain itämaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lyhtykoisoissa on kieltämättä jotain itämaihin viittaavaa, niin tykkään minäkin! -)

      Poista
  5. Koisot suorastaan hehkuvat oranssin sävyissä kauneimmillaan ja että tykkäsin taustojen selvittelystäkin... ’Naranj-nähty monessa yhteydessä... ehkä ymmärrän jatkossa paremmin. Kiitos haasteeseen osallistumisesta ja värikästä syksyn jatkoa!

    VastaaPoista
  6. Kiitos samoin itsellesi, huimia seikkailuja lokakuuhusi! .)

    VastaaPoista

Kiitos!