torstai 20. kesäkuuta 2024

Juustokeiton/ Juhannusjuuston keittoa

  Meidän joka juhannuksen perinne jo vuoskymmenien ajan on ollut  Juhannusjuusto tai Juustokeitto. Nytkin se tuolla porisee ja tuoksu on herrrrkullinen

 Kas näin homma etenee.

Tässä vaiheessa maito on kiehunut 8.5tuntia

Ensin täytyy tunnustaa että meillä mies osaa tämän keiton valmistuksen salat ja on saanut oppinsa lapsuuskodistaan samoin kuin takan hohteessa valmistettavan Leipäjuuston teon!. Minä olen vain mukana hengessä ja kun haetaan luomumaitoa n.8litraa läheiseltä luomukarjatilalta.  Eilen illalla (siis 19pvä ke) haettiin maito eikä oltu ainoita hakijoita nytkään. Juhannusviikko on tilalla erit.kiireistä aikaa, nytkin maitoa jonotti tasaiseen tahtiin n.10 ihmistä. 

Mutta jatketaan..

Maito kaadetaan isoon kattilaan, lämmitetään vesihauteessa +35asteeseen ja joukkoon 2tl juustonjuoksutinta.  Annetaan levätä 2tuntia jonka jälkeen maitoa aletaan lämmittää h i t a a s t i. 

Lämmittämistä jatketaan koko ajan h i t a a s t i  ja hämmennetään että maito on koko ajan pienessä  liikkeessä. Pikkuhiljaa maidosta alkaa erottua massaa .. joka rikotaan ristikkäisillä kauhanvedoilla. Hitaus ja rauhallisuus on tämän keiton valmistuksessa a ja o. 

Suurinpiirtein noin valmistaminen etenee ja n.10.n tunnin keittämisen jälkeen keitto on hennon vaal.punaista (väriin vaikuttaa keittoajan pituus) 


Valion sivuilta löytyy myös ohje  

Juhannusjuusto
Kuva Valion sivulta. Keitto ei ole ulkonäölTään ehkä houkuttelevin mutta se maku..

Juhannusjuusto (eli punainen juusto, makia juusto, juustokeitto) on Oulun seudun perinneruokaa. Juhannusjuustossa kotijuusto keitetään heraliemessä maltilla, jotta liemi punertuu ja karamellisoituu. Ulkonäöstään huolimatta juhannusjuuston maku on todella herkullinen.


HERKULLISTA JUHANNUSTA KAIKILLE


13 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta, Koskaan en ole juustoa tehnyt - olen kokenut sen vaikeaksi.
  Ihanaa Juhannuksen aikaa sinulle ja perheellesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eise näytä olevan vaikeaa, itsekseen tuossa hellalla porisee mutta kärsivällisyyttä sen teko vaatii!
   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 2. Miten ihmeessä keitos ei pääse palamaan kattilan pohjaan? Kiitos ohjeesta. Tiedän tämän perinneruuan. En ole kylläkään koskaan maistanut. Olen aina niin epäluuloinen ja nirso uusille mauille. Leipäjuuston kanssakin meni vuosikymmeniä, ennen kuin rohkenin maistaa ja nyt se on isoa herkkuani.
  Hyvää juhannusta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkin ruoka jakaa mielipiteitä, moni muodostaa mielipiteensä sen ulkonäön perusteella. Ei pala pohjaan juuri siksi kun lämpö pidetään hyvin matalana ja keitto juuri ja juuri kuplii. Leipäjuustokin on herkkua.
   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 3. Onpas mielenkiintoinen juhannusherkku! Minä en ole tästä varmaan kuullutkaan, enkä oikein osaa arvata miltä se maistuisi. Juustokakulta? :)
  Aimariin kysymys pohjaan palamisesta on hyvä.
  Oikein ihanaa ja maukasta juhannusta teille!
  Ja kiitos kommentistasi tänään. Kiva kun joku huomasi jänisjuttuni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä osaa oikein sanoa tuota makuasiaa..ehkä juustokakulta jonkun mielestä -D, sanoisin että maku on ihan omanlaisensa..Aimarille vastasinkin tuosta pohjaan palamisesta!! ;))
   Kiitos samoin, meillä on ainakin maukas juhannus juustokeiton ansiosta! -)..no kyllä Jäynäjänis vähän hymyilytti.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen kuvaus juhannusjuustokeitosta. En ole ennen kuullut, enkä ole varma uskaltaisinko maistaa. Hyvä, että traditioita pidetään yllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä onkin pohjois-pohjanmaan maakunta herkkuja, yritetään pitää traditioita elävänä...-)

   Poista
 5. Minun kommentti kolme kuvaa kesäkuusta taisi mennä roskikseen 🤔 .
  Kyllä tässä on pitkä valmistus mutta uskon sen olevan hyvää .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nila tarkistin roskiksen eikä siellä ollut sun kommenttia mihinkään postaukseeni, jos muistat väärin että oisit kommentoinut?
   ..kyllä, juustokeitto oli taas hyvää!!

   Poista
 6. Ooooh - paljon olen oppinut blogimaailmasta ja taas lisää!! Juustokeitto - en ole koskaan kuullutkaan, vaikka Koskenlaskijaa olen tuon tuostakin keittoon kuin keittoon lisännyt.... ja juuston ystävä muutoinkin...
  Nyt täytyy jatkaa tutkimista enemmänkin - kiitos!!
  Mukava blogi sinulla muutoinkin, tulen uudelleenkin....
  Nautinnollista kesän jatkoa näin Juhannuksen jälkeenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällähän tieto kulkee melkein uin suusta suuhun. Koskenlaskija onkin mainio lisä ruokaan kuin ruokaan, minä lisäilen myös..
   Kiitos kauniista sanoistasi! -)

   Poista
 7. Näyttää erikoiselta ja on kärsivällisen ihmisen hommaa :) Meillä keitettiin lapsuudessa juustomaitoa ihan vaan nk. velliksi ja kai siitä jonkinlaista kotijuustoakin puristettiin (nesteet pois). Nykyään en ole nähnytkään juustomaitoa pitkään aikaan. Anoppi keitteli jotenkin piimästä yms. juustoa ja paistoi sen uunissa. Sekin oli hyvää.

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa.