perjantai 13. syyskuuta 2024

PERJANTAI 13.9.2024

Nettitietoa 13.s perjantaista  

 Perjantai 13. päivä mielletään epäonnen päiväksi ympäri

maailman. Numero osoittautui epäonnen luvuksi jo Raamatun viimeisellä aterialla, kun kolmastoista ateriaan osallistunut, opetuslapsi Juudas kavalsi Jeesuksen. Äärimmäisyyksiin taikausko on viety hotelleissa, joista puuttuu 13. huone tai kerros sekä niissä lentokoneissa, joista käytävää 13 on turha etsiä. Uskaliaimmat kuitenkin uhmaavat tiukassa istuvaa numerotaikauskoa – ja menestyvät!

Raamatussa luvuilla 7, 12 ja 40 on symbolinen merkitys ja ne toistuvat läpi Vanhan ja Uuden Testamentin. Eritoten numeron 12 uskotaan Raamatussa tuovan onnea. Onnenlukua seuraava 13 sitä vastoin mielletään pahuuden ja epäonnen numeroksi. Kristinuskossa kolmentoista historia on petollinen: viimeisellä aterialla istui 13 ihmistä, joista 13. oli petturi Juudas. Vuosien saatossa kyseisen numeron pelosta on muodostunut yksi maailman yleisimmistä, ellei jopa yleisin taikauskon muoto.

Epäonnen historia

Perjantai kolmastoista on universaali epäonnen päivä, jolloin noudatetaan erityistä varovaisuutta. Usko kyseisen viikonpäivän epäonnisuuteen juontaa numeron 13 lailla juurensa Raamatun tapahtumiin. Joidenkin uskomusten mukaan kun perjantaihin osuvat sellaiset suuret tapahtumat kuin Eevan ja Aatamin omenaepisodi, suuri vedenpaisumus ja Baabelin tornin sortuminen. Myös Jeesus ristiinnaulittiin perjantaina. Perjantai kolmannentoista epäonnisuus sai vahvistusta mustana perjantaina 13. lokakuuta 1307, jolloin Rooman paavi ja Ranskan kuningas julistivat kuolemantuomiot harhaoppisiksi leimatuille temppeliherroille ja kiduttivat näitä julmasti ennen kuolemaa.

❤❤❤❤❤❤❤❤

 Aiotko siis käyttää omaisuuden raaputusarpoihin ja yrittää voittaa jättipotin, vai kärsitkö Paraskevidekatriafobiasta? Mikä se on? Mitä se on? Kyllä, paraskevidekatriafobia on perjantai kolmastoista -fobia. Ja niitä on paljon Ranskassa.

Mutta kumma kyllä, perjantain ja numeron 13 yhdistäminen ei ole merkki huonosta onnesta tai pelosta kaikkialla. Espanjassa väestö pelkää enemmän tiistaina 13. päivää, kun taas italialaiset pelkäävät perjantaina 17. päivää.

❤❤❤❤❤❤❤❤

 


2 kommenttia:

  1. Sisareni on syntynyt 13. päivä, mutta se oli torstai.
    Yksi enoistani on syntynyt perjantaina 13. päivä, hänenkään kohdallaan en kuitenkaan usko epäonneen, päinvastoin.
    (Kun hän sairastumisensa jälkeen sai tiedon, että sydän on kuitenkin kunnossa, lähti lähisuvun kesken kiertämään lausahdus "Enolla on hyvä sydän, mutta kyllähän me sen tiesimmekin 💖)

    VastaaPoista
  2. Ihana lausahdus enosta! ♡ Sitkeässä kulkevat sukupolvesta
    toiseen kaikenlaiset uskomukset ja tarinat. Vaikka näihin ei
    uskoisikaan niin tuohan tämä kulunut päiväkin jotain erilaista
    ihmisten puheisiin esim.kun tavataan.. ☆☆

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa.